EEN QUAD MET KENTEKEN? ZO ZIT HET!

Steeds meer quadrijders kiezen voor een quad met kenteken. Lekker praktisch, want u kunt zonder zorgen de openbare weg op. Maar hoe zit het precies met de regels en hoe komt u aan een quad met kenteken? Dat leggen we graag uit!

WET- EN REGELGEVING OVER KENTEKENS VOOR QUADS

Er zijn verschillende soorten regels voor quads met een kenteken. Welke regels er gelden, hangt af van het type quad. Sommige quads zijn goedgekeurd als bromfiets, andere als personenauto, als driewielig motorvoertuig of als landbouwvoertuig. We zetten de verschillende mogelijkheden voor quads met kenteken voor u op een rij. 

Quad die is goedgekeurd als bromfiets (L1e)

Deze quads met kenteken zijn begrensd op 50 cc en hebben een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Om zo’n quad te besturen moet u minimaal 16 jaar zijn en een bromfietsrijbewijs hebben. Het is verplicht om een helm te dragen. Ook moet u een WA-verzekering hebben.

Quad die is goedgekeurd als driewielig motorvoertuig (L5e)

Zo’n quad met een kenteken heeft geen limiet als het gaat om vermogen of snelheid. U mag de quad besturen vanaf 18 jaar, mits u natuurlijk in het bezit bent van motorrijbewijs (A) of voor 2013 uw rijbewijs (B) gehaald hebt. Voor u de weg op gaat moet u een WA-verzekering afsluiten. En heeft dit type quad met kenteken een open carrosserie, dan is het dragen van een helm of gordel verplicht.

Quad die is goedgekeurd als personenauto (L7e)

Dit is het meest verkochte type quad met een kenteken. Het gaat vaak om de wat grotere en zwaardere quads met een flink vermogen en hogere maximale snelheid. Om met dit type quad met kenteken de openbare weg op te gaan, heeft u een rijbewijs (B) nodig. Ook moet uw quad verzekerd zijn voor wettelijke aansprakelijkheid. Tijdens het rijden is het verplicht om veiligheidsgordels om te hebben. U hoeft geen helm op, maar dat raden we wel aan.

Quad die is goedgekeurd als landbouwvoertuig (T3a/T3b)

Sinds 2021 kent Nederland een T-kenteken. Dit kenteken is specifiek bedoeld voor landbouwvoertuigen. Voor een quad met een T-kenteken gelden dezelfde regels als voor andere landbouwvoertuigen. Om met dit type quad de weg op te gaan heeft u een rijbewijs T nodig. Heeft u uw rijbewijs B behaald vóór 1 juli 2015? Dan krijgt u bij de eerstvolgende vernieuwing automatisch categorie T bijgeschreven op uw rijbewijs.

QUAD MET KENTEKEN KOPEN

Quadwinkel heeft een ruim aanbod aan nieuwe en gebruikte quads met kenteken in de showroom. Verder adviseren we u graag over de mogelijkheden om uw huidige quad te voorzien van een kenteken. 

VEELGESTELDE VRAGEN OVER QUADS MET EEN KENTEKEN

Doen jullie ook onderhoud op locatie?

Geven jullie garantie op reparaties?

Heb ik altijd een kenteken nodig om de openbare weg op te gaan?

Heb je voor een landbouwquad een kenteken nodig?

Hoe lang duurt de reparatie van mijn quad?

Hoe lang duurt een onderhoudsbeurt van een quad?

Is een jaarlijkse APK voor mijn quad met kenteken verplicht?

Is mijn huurquad verzekerd?

Kan elke quad met een kenteken uitgevoerd worden?

Kan ik ook een quad met kenteken huren?