EEN QUAD MET KENTEKEN? ZO ZIT HET!

Steeds meer quadrijders kiezen voor een quad met kenteken. Lekker praktisch, want u kunt zonder zorgen de openbare weg op. Maar hoe zit het precies met de regels en hoe komt u aan een quad met kenteken? Dat leggen we graag uit!

WET- EN REGELGEVING OVER KENTEKENS VOOR QUADS

Er zijn verschillende soorten regels voor quads met een kenteken. Welke regels er gelden, hangt af van het type quad. Sommige quads zijn goedgekeurd als bromfiets, andere als personenauto, als driewielig motorvoertuig of als landbouwvoertuig. We zetten de verschillende mogelijkheden voor quads met kenteken voor u op een rij. 

Quad die is goedgekeurd als bromfiets (L1e)

Deze quads met kenteken zijn begrensd op 50 cc en hebben een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Om zo’n quad te besturen moet u minimaal 16 jaar zijn en een bromfietsrijbewijs hebben. Het is verplicht om een helm te dragen. Ook moet u een WA-verzekering hebben.

Quad die is goedgekeurd als driewielig motorvoertuig (L5e)

Zo’n quad met een kenteken heeft geen limiet als het gaat om vermogen of snelheid. U mag de quad besturen vanaf 18 jaar, mits u natuurlijk in het bezit bent van motorrijbewijs (A) of voor 2013 uw rijbewijs (B) gehaald hebt. Voor u de weg op gaat moet u een WA-verzekering afsluiten. En heeft dit type quad met kenteken een open carrosserie, dan is het dragen van een helm of gordel verplicht.

Quad die is goedgekeurd als personenauto (L7e)

Dit is het meest verkochte type quad met een kenteken. Het gaat vaak om de wat grotere en zwaardere quads met een flink vermogen en hogere maximale snelheid. Om met dit type quad met kenteken de openbare weg op te gaan, heeft u een rijbewijs (B) nodig. Ook moet uw quad verzekerd zijn voor wettelijke aansprakelijkheid. Tijdens het rijden is het verplicht om veiligheidsgordels om te hebben. U hoeft geen helm op, maar dat raden we wel aan.

Quad die is goedgekeurd als landbouwvoertuig (T3a/T3b)

Sinds 2021 kent Nederland een T-kenteken. Dit kenteken is specifiek bedoeld voor landbouwvoertuigen. Voor een quad met een T-kenteken gelden dezelfde regels als voor andere landbouwvoertuigen. Om met dit type quad de weg op te gaan heeft u een rijbewijs T nodig. Heeft u uw rijbewijs B behaald vóór 1 juli 2015? Dan krijgt u bij de eerstvolgende vernieuwing automatisch categorie T bijgeschreven op uw rijbewijs.

QUAD MET KENTEKEN KOPEN

Quadwinkel heeft een ruim aanbod aan nieuwe en gebruikte quads met kenteken in de showroom. Verder adviseren we u graag over de mogelijkheden om uw huidige quad te voorzien van een kenteken. 

VEELGESTELDE VRAGEN OVER QUADS MET EEN KENTEKEN

Heb ik altijd een kenteken nodig om de openbare weg op te gaan?

Ja. Wanneer u met een quad zonder kenteken de openbare weg op gaat, loopt u het risico op een forse boete. Ook bent u niet verzekerd bij ongevallen.

Heb je voor een landbouwquad een kenteken nodig?

Ja, sinds 2021 is hiervoor een speciaal landbouwkenteken: het T-kenteken. Quadwinkel kan uw quad voorzien van zo’n kenteken.

Is een jaarlijkse APK voor mijn quad met kenteken verplicht?

Quads en side-by-sides met een T-kenteken en geregistreerde snelheid van > 40km/h of een L7e-kenteken en een eigen gewicht van meer dan 400 kg moeten jaarlijks een APK-keuring ondergaan. Quadwinkel mag deze keuringen verzorgen. We werken tijdens de APK-keuring aan de hand van de RDW-checklist. Na afloop melden we uw voertuig af bij de RDW.

Kan elke quad met een kenteken uitgevoerd worden?

Helaas niet. Om een quad op kenteken te zetten moet het voertuig voldoen aan de voertuigeisen die de Nederlandse wet stelt. Het gaat daarbij om toelatingseisen en permanente eisen aan voertuigen. Bij quads die eigenlijk niet gemaakt zijn voor de weg, is het vaak lastig en duur om alsnog aan deze eisen te voldoen. Daarom raden we het vaak af of om zulke quads alsnog op kenteken te zetten. We vertellen u graag welke quads wel gemaakt zijn voor de weg.

Mag je met een quad met kenteken de autoweg of snelweg op?

Ja, maar er zijn wel een paar voorwaarden. Zo moet u een quad hebben die is goedgekeurd als driewielig motorrijtuig of als personenauto. U mag de autoweg op als uw quad met kenteken harder gaat dan 50 kilometer per uur. Voor de snelweg moet uw topsnelheid minimaal 60 kilometer per uur zijn.

Wat is er nodig om een kenteken op mijn quad te krijgen?

Een bestaande quad moet omgebouwd worden, zodat het voertuig voldoet aan de voertuigeisen uit de wet. Daarna moet de quad gekeurd worden door de RDW. Na goedkeuring kan de quad op kenteken gezet worden.

Bekijk alle Kenteken veelgestelde vragen
page-tracks